A rúnák értéket hordoznak

A norvég és a germán kultúra gazdag történethordozók. Hozzájuk köthetőek a rúnák is, amelyek szűkebb értelemben az általuk kitalált első írásrendszert jelentik. Tágabb értelemben pedig ezek a hatalmat és különböző ókori értékeket jelképezik. Leggyakrabban valamilyen kemény tárgyra kerülnek bevésésre.

A legenda szerint, a vésés által a betűket képviselő erők idéződnek meg. A rúnákat olyan felületekre tüntették fel, mint a kő, a fa, a csont és a fém. Ezek nem csupán egyszerű betűk, hanem a titkok és a rejtélyek jelentéseit is magukban hordozzák. Néha még kardok felületein is találni néhány ilyen szimbólumot, ami megerősítette a harcok során a győzelem esélyét.

Ezeket a betűket gyakran nevezik futharokonak is és kronológiai feltalálásuknak megfelelően, 3 csoportba sorolták. Kutatások szerint, a rúnák gyökerei a régi olasz írásban kereshetőek, azonban konkrét eredete a mai napig kétségeket von maga után. Ezeknek a tanulmányozása pedig nagyon izgalmas felfedező útban részesít minden érdeklődőt.