A törölközők története napjainkig

Archeológiai kutatások szerint, már a középkorban az ember alapvető személyes tárgyai közé tartozott a kés mellett, a törölköző is. A törölköző eredete gyakran társul a török Bursa városhoz, még a 17. századból. Az első törölközők sima, pamut vagy vászon anyagból készültek, többnyire kézzel hímezték.Éppen annyira voltak keskenyek és hosszúak, hogy a test adott részeit befedjék.

Törölközők ma
Törölközők ma

Ma már szélesebbek és nagyobb a méretük. Kiváló nedvszívó képességük miatt, a törökfürdőkben használták. Ahogy az Oszmán Birodalom gyarapodott, úgy nőtt a törölközők használata is, annyira, hogy ma már az egész világon, minden háztartásban több tíz darab is akad. A takácsokat arra kérték, hogy minél bonyolultabb mintákat szőjenek bele.

A 18. században már kis hurkocskák álltak ki a felületükből, hangsúlyozván azok bolyhosságát. Kezdetben nem voltak megengedhetőek akárki számára, csak majd a 19. században, az iparosítással és a pamutkereskedelemmel vált megfizethetővé mindenkinek. A gépesítéssel elérhetővé váltak a pamut, frottír törölközők is és azok napjainkig csak modernizálódtak.