Az autóüveg sérüléseinek javítása

A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy az autón minden a lehető legtökéletesebb állapotban legyen. Az egyik leggyakrabban balesetet okozó veszélyforrás az autóüveg. Számos módja van annak, hogy az autónk szélvédője meghibásodjon. A gyakorlott vezetők számára már nem ismeretlen az a helyzet, amikor egy meghibásodott ablaktörlő miatt, nem tudták megtisztítani menet közben a szélvédőt. Ezért nagyon nehézkessé vált számukra a jármű irányítása, a többi autók távolságának bemérése, valamint az útszélén lévő útjelzési táblák felismerése.

auto uvegHa nem áll módunkban kellőképpen tisztítani vezetés közben az autóüveget, az bizony előbb-utóbb balesethez vagy kisebb koccanáshoz is vezethet. Hiszen a nem kellőképpen tisztán tartott autóüveg felületén a nyári napsugarak megtörik a koszos felületet, ezzel megakadályozva a gond nélküli, tökéletes tájékozódást. De gondoljunk csak bele, milyen veszélyes lehet egy olyan autó kormánya mögött ülni, amelyiknek nem működik az ablaktörlője és éppen erős havazás vagy esőzés nehezíti meg a közlekedést.

Az autóüveg karbantartása tehát főleg annak tisztításából áll. Vannak esetek, amikor a szélvédőre felcsapódott apró kavicsok megsértik az autóüveg felületét. Ezek a sofőr számára szinte láthatatlan kicsi aknák az autóüveg felületén, annak spontán, megrepedéséhez is vezethetnek. Ezekben az esetekben az autótulajdonosok sokszor meglepődnek, hogy vajon mitől is keletkezhetett az a repedés az autóüveg felületén.

A tapasztalt autószerelők azonban már szinte biztosan tudják, hogy ezek a hónapok és évek során felverődött aprócska kövek következtében repedhettek be. Ilyenkor a repedés nem nagyobb mint 1 cm átmérőjű, akkor a szakemberek különböző speciális vákuum technikát alkalmazva korrigálni tudják az autóüveg sérüléseit. Az 1 cm-nél nagyobb repedések esetén a szélvédő teljes kicserélését javasolják a szakemberek, hiszen amikor csak megjavítják a nagyobb hibákat, azok rövid időn belül továbbrepedhetnek a hőmérsékletingadozás következtében, a hideg vagy a meleg hatására.