Ezért választanak egyre többen éjszakai kontaktlencsét

A kontaktlencsék új típusa az éjszakai használatra fejlesztett orthokeratológiai lencse. Az éjszakai kontaktlencse több szempontból is praktikus megoldás. A használatával napközben nincs szükség szemüvegre vagy kontaktlencsére, éjszakai viselés közben a szaruhártya felszínének átmeneti átalakításával 24 órán keresztül tiszta látást biztosít.

Kiváló megoldás lehet azoknak, akik nem alkalmasak a lézeres látásjavító szemműtétre, vagy félnek a szemjavító műtétektől, de nem szeretnének szemüveget vagy kontaktlencsét viselni napközben. Gyermekeknek 8 éves kortól kifejezetten ajánlott, ugyanis amellett, hogy a napközbeni, sok esetben zavaró szemüveg viselés megszűnik, az éjszakai kontaktlencse használatával jelentősen lassíthatóak vagy akár meg is állíthatóak egyes szemészeti rendellenességek.

Emellett a rövidlátósághoz társuló egyes szembetegségek kockázatát is csökkenthetik. Azon sportolóknak, akik szemüveget viselnek, jelentősen megkönnyítheti a mindennapjaikat az éjszakai kontaktlencse. Edzés közben sokszor zavaró és veszélyes lehet a szemüveg vagy lencse viselése, de az orthokeratológiai lencse használata napközben garantálja a tiszta látást, így nincs szükség egyéb segédeszközre.

A lencse használata egyszerű, este, lefekvés előtt fel kell helyezni, reggel pedig el kell távolítani. A helyes használatához segítséget nyújtanak a szemész szakorvosok, a lencsék elkészülése után megtanítják a pácienseket a biztonságos behelyezésére és kivételére. A műtéti beavatkozás nélkül megvalósítható látásjavítás tehát egyáltalán nem bonyolult, és praktikus megoldást kínál a tiszta látáshoz gyermekek, felnőttek részére egyaránt.

Ha a kontaktlencse használata közben mégis úgy döntenénk, hogy a lézeres szemműtétet választjuk, hat hónap kihagyás után, a lézeres eljárás ugyanúgy elvégezhető. A rövidlátás korrigálására érdemes tehát az éjszakai kontaktlencse lehetőségét választani, hiszen nem okoz maradandó változást, egy egyszerű, átmeneti megoldást nyújt folyamatos használat esetén.