Hogyan működik a napenergia inverter?

inverter
Inverter

A mindennapok szintjén teljesen alapvetőnek tartja azt az ember, hogy a konnektorokban mindig van áram. Ez így szép és egyszerű feltételezés, de amikor még sincs, akkor kell mélyen elgondolkodni azon, hogy pontosan honnan kerül oda. Az országos hálózatba többféle elven történik meg a betáplálás. Atom-, szén-, földgáz- és vízerőművek azok, amelyek szinte folyamatos ellátást biztosítanak. Idekapcsolhatóak még a különféle alternatív rendszerek, viszont ezek már csak időszakos megoldásként jelennek meg.

A napelemek egyre jobban terjednek a háztartási felhasználás terén. Az elv egyszerű, ugyanis a speciális panelek a napfény hatására megtermelik a kívánt elektromosságot. De ez közvetlenül még nem használható. Szükség van egy szabályozóra, átalakítóra. Az inverter olyan elektromos eszköz, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja át. A hálózatban váltóáram található, többnyire 230 Volt feszültségben és 50 Hertzen. A panelek ezzel szemben egyenáramot termelnek váltakozó feszültségen és frekvencián.

Az inverter egy központi egység, ami összegyűjti az áramot és azt átalakítja, optimalizálja. Amikor tárolásról van szó, akkor feltölti az akkumulátorokat, valamint képes a konverter segítségével váltóáramot generálni, ami már közvetlenül alkalmazható vagy betáplálható a külső rendszerbe. Mivel ez az egység az, ami hatalmas felelősséggel bír és állandóan működik, ezért a leginkább sérülékeny része a napelemes hálózatoknak. Amíg a panelek gyakran 40 évet is elketyegnek, addig az inverter 10-15 év után cserére szorulhat.

Jelentősen kitolhatja az élettartamot, ha nincs folyamatosan maximális mértékig leterhelve. Ennél fogva megéri nagyobb kapacitást venni, aminél a bővítés esélye bármikor szóba kerülhet. A profibarkacs.hu weboldalon többféle inverter ismerhető meg, ezekből igény szerint válogathat bárki. Az áramtermelés és ellátás egyre inkább kulcskérdéssé válik a mindennapokban, ezért jobb ezt fókuszba helyezni, mert sohasem tudható előre, hogy pontosan mikor válik létkérdéssé az ellátottság, ha valamilyen oknál fogva fennakadások jönnének létre.