A kórosan gyors diéta mögött emésztőszervi probléma is állhat

Napjainkban nagyon sokan túlsúllyal küszködnek és mindenki egyre gyorsabban szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól. A hirtelen súlyvesztés akkor sem jó, ha ezt szánt szándékkal szeretné az ember elérni. A gond akkor keletkezik, ha a testtömeg csökkenése, fogyás hátterében valamilyen emésztőszervi probléma húzódik meg.

emésztőszervi probléma
emésztőszervi probléma

Amikor látszik, hogy egy változatlan étrend mellett beindul a testsúly csökkenése, akkor azonnal gasztroenterológiai vizsgálatra érdemes bejelentkezni. Ennek során, nemcsak a gyomor megbetegedéseit vizsgálják, hanem a nyelőcső, vékony- és vastagbél, valamint a máj és epe működésére is odafigyelnek.

Fertőzések, gyulladások, daganatos elváltozások és egyéb rendellenességek is okozhatják az emésztőszervi probléma jelenlétét. A gasztroenterológus szakorvos a modern berendezések segítségével fájdalommentesen állapítja meg a betegség okait. Sőt, akár altatásban is lehet kérni, ha a páciensnek kényelmetlen a beavatkozás. Az emésztőszervi probléma endoszkópos, tükrözéses eljárás révén, a tápcsatorna állapotát lehet megvizsgálni. Így még a korai, szinte tünetmentes stádiumban lévő elváltozásokat is azonnal fel lehet ismerni, amit talán egy másik orvosi eljárással nem lehetne kimutatni. A legtöbb esetben az emésztőszervi probléma hátterében a Helicobacter pylori bacilus áll. A gyomorban megtelepedve károsítja a nyálkahártyát, fekélyt és rákot okozhat, ha nem kezeljük ki. Sok esetben a gyors fogyásért is őt lehet okolni. A bacilus beazonosítása és semlegesítése orvosi felügyeletet igényel. Széklet-, vér-, lehelet- vagy szövetminta segítségével problémamentesen ki lehet mutatni. A gasztroenterológus szakorvos további vizsgálatok elvégzésére is szakosodott, mint például a H2 kilégzés vizsgálat. Ennek köszönhetően meg tudja állapítani, hogy érzékenyek vagyunk-e a fruktózra, szénhidrátra vagy laktózra. A vizsgálat időtartama 3 óra. Az emésztőszervi probléma kezelését azonnal el kell kezdeni. Annál eredményesebbé válik a kezelés, minél hamarabb fedezzük fel a gondot.