A barátság nemi vonatkozásai

A barátságot általánosan nehéz meghatározni, azonban ezt még bonyolultabbá teszi, hogy nem ugyanolyan a két nő, két férfi, vagy egy férfi és egy nő közötti barátság, mivel ezek mindegyikének megvannak a maga jellemzői. Amikor két, vagy több nő között alakul ki, akkor sokkal inkább jellemző az érzelmi gazdagság, sokkal több személyes, érzelmi információt osztanak meg a nők egymásnak, mint például a férfiak. A nők barátságára leginkább a komplexitás jellemző, míg két férfi esetében leginkább specializáltságról van szó, sokkal inkább cselekvés-orientáltak az ilyen típusú kapcsolatok.

Barátság
Barátság

A hagyományos szocializációs mintákkal is megegyezik ez a helyzet, hiszen a nők számára sokkal fontosabb a kölcsönös segítségnyújtás, az érzelmi támogatás, valamint a bizalom fontossága és az ilyen kapcsolatformában is ezek az elemek jelennek meg. A férfiak esetében azonban a közös tapasztalatokat és tevékenységeket tartják fontosabbnak egy barátságban. A férfiak esetében jellemző, hogy több és változatosabb korcsoportokhoz tartozó barátokkal rendelkeznek, mint a nők, akik számára sokkal inkább az intimitás érvényesül ebben ez esetben (is). 

 

A nőknek a legtöbb esetben van egy legjobb barátnőjük, akivel a legbensőségesebb a viszony, azonban a hölgyeknél mindig ott van a rivalizálás is, még akkor is, ha két legjobb barátnőről van szó. A legtöbb nő megkérdezéskor rögtön el tudja mondani azokat a dolgokat, amelyeket legalább egy kicsit irigyel a barátnőjével kapcsolatban, a férfiak esetében pedig ez nem jellemző, ez a fajta rivalizálás barátok között az esetek túlnyomó többségében nem jelenik meg.