A merevedési zavar főbb okai

A potenciagondok okai között fellelhetőek a fizikaiak mellett, a lelkiek is. Az esetek döntő többségében a merevedési zavar egy összetett gond, aminek a kialakulásáért sok minden felelős. Sőt, gyakran már kialakult betegségek is okozhatják ezt, illetve kialakulóban lévő kórok is előidézhetik.

A probléma feltárásához meg kell ismerni a pénisz anatómiáját is, hiszen az ember ekkor érti meg igazán, hogy miről van szó. Nos, az erekció során a péniszben található szivacsos struktúrák a beáramló vér hatására megduzzadnak.

Ennek eredményeként a hímvessző kiegyenesedik és megmerevedik, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez. Ezek a szivacsos struktúrák a nyugalmi nagyságuk többszörösére is nőhetnek. Merevedési zavar esetén ezek nem telnek meg kellő módon vérrel.

Van, hogy még a szexuális izgalom sem képes elérni a várt hatást. Pedig ez az, ami állandósítja a bőséges vérellátást, ezért a merevedés nem szűnik meg. Az ejakuláció után, vagy a szexuális ingerlés megszüntetésével a szivacsos testből kiáramlik a vér, és a pénisz elernyed.