A textilek gyöngye a poliészter anyag

Minek a rövidítése a pa-pe? A pa-pe a pamut és a poliészter anyag keverékéből előállított vásznak. Annak érdekében, hogy az anyag még tartósabb maradjon a folytonos használat és mosás következtében, a szakemberek ezek gyártása során 50- 50%- ban használják fel egy textil megalkotásakor ezt a két anyagot. A pamut és poliészter anyag keverékéből megalkotott szövetek, feldolgozás vagyis azok megvarrása után, könnyen tisztíthatóak száraz és nedves módon is, nehezen szöszölődnek, nagyon sokáig nem veszítik el eredeti formájukat, tehát nem jellemző, hogy egy-két mosógépben történő mosás után elnyúlnának.

polieszteranyagEzeknek a pozitív tulajdonságoknak köszönhetően, a ruhák gyártásához leggyakrabban ezt a típusú anyagkeveréket használják és népszerűsége mellett szól még az is, hogy annak ellenére nagyon tartós szövet, az előállításának pedig nincs nagy anyagi vonzata. Éppen ezért, úgy a poliészter anyag méteráru kereskedésben történő beszerzése a legjobb befektetés, ha saját magunknak szeretnénk ruhákat vagy lakásunkba függönyöket, sötétítőket, párnahuzatokat varrni.

A többségében poliészter anyag felhasználásával készített ruhadarabok is jóval olcsóbbak, mint például egy 100 %- ban pamutból készült pulóver. Mivel előnyös tulajdonságai közzé sorolható az is, hogy a napfény hatására nehezen fakul, illetve nagyon könnyen tisztítható, előszeretettel alkalmazzák sötétítők megvarrásához is. A pa- pe rövidítés tehát az anyag népszerűsége miatt született meg. Ha bárhol ezt a feliratot látjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a kiszemelt ruhadarab valóban jó minőségű.

A poliészter tehát annak ellenére, hogy vegyi úton van előállítva, mégsem irritálja vagy szúrja a bőrt, ezért az újszülött babaruhák címkéin is gyakran visszaköszönhet ránk a pa-pe vagy a pamut poliészter anyag megjelölés. Ráadásul, mivel könnyen formázható és színezhető anyag, a textilipar számára bármilyen lehetőségek nyitva állnak arra, hogy a lehető legkülönlegesebb mintákkal és színekkel varázsolják különlegessé ezt a csodálatos anyagot.