Az energiahatékonysági beruházás a fejlődés záloga

Az Európai Unió területén és annak jogi keretein belül működő különböző gazdasági tevékenységet végző szervezetekkel szemben elég komoly energetikai elvárások vannak érvényben, amelyek folyamatosan változnak és főként csak szigorodnak. Ennek egy bizonyos részét képezi a 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet, amiről bővebben tudakozódhatunk online is, a getenergy.hu oldalon. Ez a jogszabály úgynevezett almérők felszerelését és azok adatainak nyomon követését írja elő nagy részletességgel.

Ezeknek az egységeknek a lényege, hogy nem az összenergia felhasználást követik nyomon, hanem külön részekre bontva a folyamokat, bizonyos szektorokra vagy külön munkagépekre vonatkozó adatsorokat gyűjtenek. A 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet betartásával, nemcsak megfelelünk a hatósági szabályrendszereknek, de még a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük, hiszen gyorsan kirajzolódik előttünk a kép, hogy merre érdemes nekikezdeni egy alaposabb modernizálásnak.

Amint megismerésre kerültek az úgymond termelésben fellelhető gyengepontok, azonnal konkrét cselekvési terveket dolgozhatunk ki. Ami pedig az anyagi hátteret illeti, az energiahatékonysági beruházás éppen arra szolgál, hogy ezt finanszírozza. Voltaképpen egy társasági adó formájának történő befizetés egy részének a visszaigényléséről beszélünk, ami elérheti az alap kiadás 70 %-át. Természetesen egy jelentős mértékű modernizáció esetében nem feltétlenül elegendő az összeg, de kiegészítve azt máris új dimenziók nyílnak meg előttünk.

A technikai fejlesztések minden esetben az előnyünkre tudnak válni. Milyenek lehetnek ezek? Egy zöldenergiával működő vállalati autó, világítástechnika lecserélése korszerű LED izzókra, amelyek az előző fényforrásokhoz képest negyed annyit fogyasztanak, esetleg a fűtésben közrejátszó gázkaszán kicserélése nagyobb hatásfokkal működőre mind lehetséges az energiahatékonysági beruházás révén. Ugyanakkor ne legyünk telhetetlenek, mert egy véges anyagi forrásról van szó, amit megéri ügyesen beosztani. Gazdálkodjunk okosan és érjük el, hogy egy új fejezet nyíljon a termelésünk történetében!