Élményvezetés egy amerikai legendával: bemutatkozik a Ford Mustang GT!

Sebesség, teljesítmény, gyorsaság és kecses sziluett. Természetes a világ egyik legmenőbb autójáról beszélünk, ami tökéletes megtestesítője annak, hogy mi a lényeg a vezetésben. Nem véletlen lett ilyen közkedvelt ez az amerikai izomautó. Amerikát lehetetlen elképzelni Harley-Davidson, Marlboro és Ford Mustang nélkül. De mi ilyennek szeretjük. Ugye? A Carroll Shelby nevével fémjelzett Mustangok mindig is a legerősebbek és a leggyorsabbak voltak a felállásban. Habár a legendás texasi már nincs közöttünk, a munkája továbbra is aktuális.

A Shelby vállalat megalapítása is az ő ötlete volt miután 1959-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, de a szívproblémái miatt kénytelen volt elhagyni a motorsportot. Ezért vállalta, hogy saját autókat készít. Az első szülöttje, a híres Shelby Cobra a Forddal való partnerség kezdetét jelentette. A tervező azonnal észrevette az új Mustangban rejlő lehetőségeket és vállalta, hogy véglegesíti a modellt.

Az autó annyira felkeltette az aktív sofőrök figyelmét, hogy 1966-ban összesen 2378 darabot gyártottak belőle. Mindeközben a versenyzésben is tökéletesen megmutatta a tehetségét. 1966-ban és 1967-ben is megnyerte a Trans Am elnevezésű amerikai bajnokságot. A Shelby által tervezett Ford Mustang igazi exkluzivitás lett, amire a gyűjtők szinte vadásztak. Napjainkban egy ilyen gép költsége meghaladja a 100 ezer dollárt. A módosított GT500 Eleanor néven ismertté vált modell különösen népszerű a korunkban, mert egy ilyen coupe vált a Tolvajtempó című film hősévé.

A forgatókönyvírók tervei szerint, a Mustang Shelby GT500 volt az autó tolvajok listájának utolsó eleme. Senkit sem kell emlékeztetni, hogy milyen kellemes és viharos érzelmeket váltott ki ez az autó a főszereplőből, vagy miért volt éppen az utolsó a listán. Tehát túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a modell szinte az egész múlt század kultuszautójának tekinthető, aminek megjelenése új fogalmat alkotott az ideális kocsiról, ami egyszerre ötvözi a stílust és a merészséget egy agresszív jelleggel.