Környezetkímélő a napelem rendszerek használata

A klímaváltozás mérséklésére és az egyre növekvő energia árak csökkentésére a megújuló energiák hasznosítása jó megoldás lehet. Manapság egyre több háztartás működik a nap energiájának hasznosításával. A napelem rendszerek teljesen megújuló energiaforrást alkalmaznak, azaz tiszta energiát termelnek.

Ezen szerkezeteknek köszönhetően nincs szükség a fosszilis energiahordozók használatára, ezáltal nem történik szén-dioxid kibocsátás a környezetbe. Aki szeretne napelem rendszereket telepíteni az otthonába, annak lehetősége van az ingyenes felmérés és árajánlat készítés igénylésére. Manapság a napelemek akár 25-30 évig is működnek, a befektetett összeg pedig viszonylag hamar megtérül.

Mivel a rendszer nem igényel karbantartást és nincsenek benne mozgó, kopó alkatrészek, így javításra sincs szükség. A napelemek kiválóan ellenállnak a környezeti és a mechanikai hatásoknak. Több változata is létezik, ilyenek a sziget üzemű, a hálózatra visszatápláló és a hibrid üzemű rendszerek.

A napelemes rendszerek fajtái, típusai

Lakossági használatra a hálózatra visszatápláló napelem rendszerek a leggyakoribbak, amely egy költségkímélő, egyszerű megoldás. Ennek a megoldásnak a lényege, hogy ha a saját termelés nem elég, a hálózatról egészíti ki az energiaigényt, viszont, ha éppen nincs szükségünk a megtermelt energiára, a rendszer a hálózatra táplálja vissza.

A sziget üzemű rendszereket olyan helyeken alkalmazzák, ahol nincs lehetőség a hálózati áram bekötésére. Ezeknek a hálózatfüggetlen rendszereknek a telepítése többe kerül, mivel ebben az esetben akkumulátorok telepítése is szükséges a működéshez. Ez a fajta rendszer megoldás lehet például tanyák, nyaralók, hajók, lakóautók stb. energia igényének ellátására.

A hibrid üzemű napelem rendszerek lényege, hogy a két rendszer jelenlétével segítenek maximalizálni az önfogyasztást. Ezt a rendszert használva a fogyasztó eldöntheti, hogy a napsütéses órák hiányában az akkumulátorokról vagy a hálózatról kívánja-e használni az áramot. Az akkumulátorok töltése megoldható a működő napelem rendszerekről vagy akár a villamos hálózatról is.