Mikor ajánlott a habkötszer használata?

A habosított poliuretánból készült sebkötözők, a megfelelő formázásnak köszönhetően puhák, gyengédek és nagy nedvszívó képességűek. Ezért olyan sebeknél ajánlott a használatuk, ahol gyulladásos folyadékgyülem van jelen.

A habkötszer a habban lévő pórusoknak köszönhetően felszívja a folyadékot és a vért, puha és rugalmas formájának köszönhetően pedig alkalmazkodik a sebhez, nem teremt teret a baktériumok elszaporodásához. A habkötszereket általában felfekvések, égési sérülések és egyéb, erős váladékkal rendelkező sebek esetén használják.

A habszivacs sebkötszerek rendelkezhetnek ragasztóval ellátott kiegészítő réteggel vagy tapaszok formájában is forgalomba kerülnek, amelyeket egy további köztes kötéssel kell stabilizálni. Mindkét esetben a hagyományos kötszerekéhez hasonló az alkalmazásuk.

A nagy nedvszívó képesség lehetővé teszi a ritkább kötszer cseréjét is, ami erős vérzés vagy nagyon erős váladék esetén 24 órát, a sebgyógyulás későbbi szakaszában akár 5-7 napot is jelent. Ez biztosítja a beteg kényelmét a habkötszer használata során.