Mitől alakulhat ki a gerincsérv és hogyan lehet kezelni?

gerincsérv tünetei
Gerincsérv tünetei

Idősebb korban már számíthatunk arra, hogy a természetes folyamatok következtében a porckorongok elkopnak, egyre kevésbé rugalmasak a szöveteink. Egy rossz mozdulat vagy nagyobb terhelés hatására kitüremkedik a porckorong és a kocsonyás anyag, ezáltal nyomás alá helyezve az idegeket, ami igen nagy fájdalommal járhat. Ez is részét képezheti a gerincsérv tüneteinek. Változatos lehet a fájdalom helye is, érezhetjük néha egészen távol a gerincünktől. Kisugárzó fájdalmakat is okozhat a gerincsérv, amit a karokban, lábakban érezhet az érintett.

A probléma egyéb kellemetlenségeket is hozhat, például zsibbadást, bizsergést, érzés- és/vagy mozgászavart, illetve reflexkiesést. Bár leggyakrabban deréktájékon jelentkezik a becsípődés, mégis a nyaki szakasz is gyakran érintett a nem megfelelő testtartás és a mozgásszegény életmód miatt. Annak érdekében, hogy ne súlyosbodjanak a gerincsérv tünetei, elsősorban meg kell szüntetnünk a helytelen, előre helyezett fejtartást, mivel ez nagy terhelést tesz a porckorongokra.

Ez általános probléma az ülőmunkát végzők köreiben, kortól függetlenül. Gerincsérv kezelésére ideális választás a McKenzie terápia, azonban ezt csak szakképzett gyógytornász és orvos végezheti. Ennek során meghatározott irányú, ismételt mozgások segítségével a helyére mozdíthatják az elmozdult porckorongot, így szabadítva fel a nyomás alatt lévő idegeket. Tulajdonképpen ezek a mozgások nem gyakorlatsorokat jelentenek, hanem egy mozdulatot és testtartást, amit meghatározott ismétlésszámmal, körülbelül 2-3 óránként kell végezni.

Persze a javulás a probléma súlyosságától és helyétől függ, de a módszer hatékonysága már néhány alkalom után érezhető. Amint a gyakorlatok hatására a helyére került a gerincsérv, elkezdődhet a gerincstabilizáló izmok erősítése. Ez megakadályozza, hogy újból kitüremkedjen a sérv és megjelenjen újra a fájdalom. Gerincsérv gyanújának fennállása esetén érdemes felvenni a kapcsolatot a Gyógytornászom rendelő szakembereivel, akik tudásuk legjavát adva járulnak hozzá a pácienseik gyógyulásához.