Napkollektor és a napsugarak kapcsolata

A napsugarakat napjainkban is felhasználják fűtéshez. A Napból érkező energia igazán fontos kelléke néhány olyan rendszernek, amelyik a napfény által állít elő energiát. A napelem és az ahhoz hasonló napkollektor a Napból gyűjti össze a sugarakat és állít elő belőle energiát.

Napkollektor
Napkollektor

A napkollektor megfelelő hőszigeteléssel párosítva tökéletes minden otthonban. Otthonunk tökéletesen védve lehet a hideg ellen a napkollektor által. Az alacsony hőmérsékletű fűtésvíz igényét egy kisebb teljesítményű napkollektor is fedezi.

A napkollektor kissé eltérő módon működik a napelemtől. A napelem azonnal át tudja alakítani a Napból érkező sugarakat. A napelem a sugarakat elektromos energiává alakítja át. A napkollektor segítségével azonban meg tudjuk oldani az otthonunk fűtését és a meleg víznek az igényét. Mindkét berendezés esetében fekete színű festékkel kezelt felület vonzza magához a Nap melegét. A napkollektor és napelem által létrehozott energia erőssége attól függ, hogy az év során mennyi napsütéses órát számolhatunk. Minél több a napsütéses órák száma, annál nagyobb energia fog létrejönni.