NTAK adatszolgáltatás elhalasztása: ezek az új határidők

NTAK adatszolgáltatás
NTAK adatszolgáltatás

Ahhoz, hogy célirányosan lehetőség legyen bizonyos szektorokat fejleszteni, az országon belül első kézből származó információkra van szükség, a hatékonyság érdekében. A turizmus igen magas potenciált rejt magában, hazánk természeti adottságai és frekventált elhelyezkedése miatt. A Kárpát-medence valódi gyöngyszem, ami tele van csodákkal, amiket mindösszesen fel kell fedezni és élvezni. A kormány éppen ezért elhatározta magát, hogy tovább bővíti ezt a szegmenst. A finanszírozások hatékony kiosztását viszont nem bízzák a véletlenre.

A Magyar Turisztikai Ügynökség éppen ezért hozta létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot. Az NTAK lényege, hogy valós időben gyűjti be az adatokat és kezeli azokat. Azonnal láthatóak, melyek a felkapottabb vendéglátóhelyek és oda további támogatás kerül, az infrastruktúra fejlesztése érdekében. A jogszabály eredetileg 2023 elejétől vált volna kötelezővé, de néhány nappal előtte módosítva lett. A vendéglátásban az NTAK adatszolgáltatás elhalasztásával új határidők léptek érvénybe.

Nem egyszerűen csak kitolták a határidőt, hanem sávos bevezetést léptettek életbe. Ennek értelmében, 2023 július 1-től azok a cégek kötelezettek az adatszolgáltatásra, amelyek 2022-es évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió Forintot. A 12-100 millió Ft közötti értékhatárt elérő vállalkozások 2024 január 1-től kötelezőek elindítani az adatok továbbítását az NTAK rendszeren keretül. Ahol pedig nem haladja meg a 12 millió Forintot a kereset, ott nincs ilyen fajta elvárás, tehát mentesülnek a felelősség alól. A kitolt határidők révén, minden cégnek volt esélye beszerezni a megfelelő rendszereket, amik akár díjmentesen használhatóak egészen a megadott dátumig.

A CMO kínálatában több csomagot találsz, ami könnyen integrálható az üzletedbe. Ingyenes ePénztárgép applikációra is szert tehetsz, ami már számos pénztárgéphez hozzáköthető. A program kifejezetten úgy lett megalkotva, hogy ne jelentsen plusz terhet az alkalmazása. A tétel lezárása után, a NAV előírásoknak megfelelően történik a számla nyomtatása, valamint párhuzamosan az NTAK rendszerébe is eljutnak az adatok. Nehezen lehetne találni ennél egyszerűbb megoldást.