A bőrrák fajtái

A ráknak nagyon sok fajtája van. Így a bőrdaganatnak is több típusát különböztethetjük meg. A bőrrák fajtái eltérő tüneteket okoznak. Először azonban célszerű megemlíteni az aktinikus keratózist. Ez még nem rák, hanem rákmegelőző állapot.

bőrrák fajtái
A bőrrák fajtái

Tehát a tünetei még nem a rákos megbetegedést jelentik, ám ha nem kezelik az elváltozásokat, azok igen hamar rosszindulatú daganatokká válhatnak. A napsugárzásnak leginkább kitett területeken kialakuló érdes felszínű, nem múló, halvány piros vagy barnás bőrelszíneződések utalnak erre az állapotra.

A bőrrák fajtái közül a legismertebb a melanoma. A melanociták, a bőr festéktermelő pigmentsejtjei túlburjánzásáról van szó. A pigmentsejtek az UV-sugárzás hatására elkezdik a melanin termelését. A bőr ezzel a festékanyaggal védekezik a napsugárzás káros hatása ellen. A lebarnult bőr ugyanis képes elnyelni a káros sugárzás egy részét.

A bőrrák fajtái közül ez a legveszélyesebb, mert könnyen képez áttéteket. Általában a napsütésnek leginkább kitett testrészeken: a háton, a végtagokon, valamint a fej-nyak tájékon jelentkezik új anyajegyek felszínén, vagy már meglévő anyajegyen kialakuló elváltozásként.

Az elszíneződő, a növekedésnek indult, a szabálytalan alakú, a sebes, a vérző vagy a viszkető anyajegy erre a betegségre utal. A bőrrák fajtái közé tartozik még a laphámrák. Könnyen kialakulhat a már említett aktinikus keratózis következményeként. A laphámsejtek túlburjánzása okozza.

Vöröses színű, hámló, érdes felületű bőrelváltozások jelentkeznek, amelyek később kisebb duzzanatokká alakulnak. Ha időben felismerik, eredményesen gyógyítható. A bőrrák fajtái között egy talán kevésbé veszélyes, de igen kellemetlen változat a basalioma. Ez a bőr hámsejtjeiben alakul ki.

Eleinte egy rózsaszín göböcske jelenik meg a bőrön. Ez később kisebesedik, azután bevarasodik, majd ismét kisebesedik. Jól kezelhető, ritkán produkál áttéteket, de nagy rá az esély, hogy kiújul. Szóval a bőrrák fajtái igen változatosak, ám korai felismerés és kezelés esetén mindegyik gyógyítható!