A halogén izzó önjavító

A világítótesteknek semmilyen hasznát nem élvezhetnénk, ha azokban nem lenne a megfelelő izzó. A modern világítástechnika arra törekedik folyamatosan, hogy a tudomány által már megálmodott takarékos megoldásokat a mindennapos használatba bevezesse.

Önjavító halogén izzó
Önjavító halogén izzó

A halogén izzó megjelenése nagy port kavart az izzók gyártásának piacán, hiszen a különleges önjavító tulajdonsága miatt, sokkal hosszabb élettartamra képes, mint egy hagyományos égő. Ezen felül, a halogén izzó takarékosabb üzemelést biztosít és ezzel lényeges mennyiségű elektromos energiát lehet megtakarítani.

A halogén világítás minden technikai téren képes eleget tenni a feladatoknak, felhasználása az autógyártó ipartól kezdve, egészen a bonyolult ipari világítótestekig teljesen szokványos. A halogén izzó felépítése nagyon kicsivel tér el a klasszikus izzótól. A leginkább szembetűnő eltérés az izzószálat körbevevő sokkal kisebb méretű búra. A légszigetelt bura alatt, semleges gáz és kismennyiségű halogén gáz keverék veszi körbe a wolfram izzószálat. A halogén önjavító folyamatnak magas hőmérsékletre van szüksége, ami az elektromos energia biztosít.