A progeszteron hiány tünetei nőknél komoly kockázatokkal járhat

Ha úgy érzi, hogy a szokásosnál ingerlékenyebb, fáradtabb és idegesebb, esetleg hőhullámok törnek Önre, és fejfájás gyötri, akkor megtörténhet, hogy sárgatest hormon hiánya van. A progeszteron hiány tünetei nőknél ugyanis ezeket az elváltozásokat produkálja. Továbbá erősebb menstruációs fájdalmak léphetnek fel, és a feje is gyakrabban fájhat.

Progeszteron hiány tünetei nőknél
Progeszteron hiány tünetei nőknél

Az egyik legkomolyabb következménye sajnos a terhesség elmaradását jelenti. Hogy miért? Mert a progeszteron egy olyan női hormon, amelyiket az egyik fő terhességi hormonként is ismernek. Olyan szerepet tölt be, mint például a méhlepény kialakításának elősegítése vagy a megtermékenyült petesejt védése és táplálása.

Ezért teljesen érthető, hogy a progeszteron hiány tünetei nőknél azonnali orvosi vizsgálatot igényel! Nem szabad halogatni a szakértővel való tanácskozást, főleg akkor nem, ha gyermeket szeretnénk a közeljövőben. Sajnos a tünetek jelentkezhetnek megtermékenyülés után is, és ilyenkor vetélést eredményezhetnek.

Érthető tehát, hogy mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a rutinvizsgálatokat ne vegye félvállról. Ha már megállapítottuk a problémát, nincs más hátra, mint tenni ellene. A progeszteron hiány kezelése több módon történhet, azonban ez attól függ, hogy mekkora a hiány mértéke. Természetesen az is fontos tényező, hogy milyen a személy, akit kezelünk. Pontos kivizsgálások után állapítjuk meg a következő lépéseket.

Egy jótékony hatású progeszteron krémmel is elősegíthetjük a gyógyulást, azonban saját magunknak is oda kell figyelnünk a szervezetünkre. Biztosítsuk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, a mozgást, és aki még nem próbálta a fényterápiát, az mindenképp tegye meg. Főleg a nőknek kell nagyon figyelmesnek lenniük ezen a téren, hiszen a terhesség elmaradása vagy elvesztése komoly lelki problémához vezet.

Szerencsére a progeszteron hiány kezelése hatékony és fájdalommentes módszerekkel jár, úgyhogy Önnek csak annyit kell tennie, hogy ha a fenti tüneteket tapasztalja, mihamarabb felveszi a kapcsolatot az orvosával. Ezek a tünetek ugyanis orvosolhatók, ha időben teszünk érte, és végigcsináljuk a kezeléseket.