Alumínium vagy műanyag ablak? Előnyök és hátrányok

műanyag ablakok
Műanyag ablakok

Mindig kulcskérdés ablakválasztásnál a profil anyaga. Jól kell dönteni, mert ezt hosszútávra tesszük, ezért nem mindegy, hogy műanyag vagy alumínium ablak mellett voksolunk. A műanyag változatot sokan választják, például a kedvező ára miatt. Ez is hozzátartozik a műanyag ablakok előnyeihez. Ugyanis senki nem szeretne többet költeni ablakvásárlásra, mint amennyit feltétlenül szükséges. Nem olcsó mulatság az új ablak beépítése, főleg akkor, ha nem csupán ez az egyetlen felújítandó dolog az adott ingatlanban.

Ráadásul a régi ablakok cseréje még extra bontási műveletekkel is járhat. Kijelenthető, hogy a műanyag ablakok népszerűsége nagyrészt a kedvező ár/érték arányuknak köszönhető. A tartósság a következő nagy előnye a műanyag változatoknak, hiszen ezek évtizedekig kibírják anélkül, hogy komolyabb kiadást jelentő javítási műveletre vagy cserére lenne szükség. A tartósságot és a stabilitást elsődleges előnyként szokták emlegetni az alumínium ablakok esetében, ami hatalmas teherbírással is párosul.

Középületeken és bevásárlóközpontokon gyakran látni alumínium ablakokat, mert ott elsődleges szempont a hosszú élettartam és kevésbé számítanak az több százezer forintos eltérések, mint a háztartások esetében. A műanyag ablakok azért is kedveltek, mert nem vagy csak minimális karbantartást igényelnek. Persze nem ajánlott az alacsonyabb kategóriába tartozó műanyag ablakot választani, mert a kezdeti költséghatékonyságnak később jelentkeznek a buktatói. Az ilyen műanyag profilok kevésbé UV-állóak, idővel elszíneződhetnek, besárgulhatnak.

A minőségi műanyag ablakok viszont karbantartás nélkül is sok évig szépek maradnak, ellenállóak a különböző időjárási körülményekkel szemben. Kiváló hőszigetelési teljesítményük van, magasabb minőségi osztályba tartozó profil esetén hamarabb számíthatunk megtérülésre a megspórolt fűtési költségekből. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyílászárók megjelenését sem, hiszen mindennap látni fogjuk azokat! A műanyag ablakok nagyon jól néznek ki, de színes fóliával az otthonunk stílusához igazíthatóak.