Befektetési tanácsok kezdőknek

Grantis befektetési útmutató
Grantis befektetési útmutató

Mindenki, akinek van egy jelentősebb összege, szeretné azt úgy befektetni, hogy eredményezzen némi hozamot, ha lehetséges, akkor kompenzálja a folyamatos inflációt. Bár laikusként nehéz megtalálni a megfelelő lehetőséget, a döntést mégis a pénz tulajdonosa hozza meg, különböző feltételeket figyelembe véve. Hatalmas segítséget nyújt ebben a Grantis befektetési útmutató, amit megtalálunk a grantis.hu weboldalon.

Itt többféle befektetési formáról tájékozódhatunk és ezek az információk hozzájárulnak ahhoz, hogy végül okos döntést hozhassunk a pénzünket illetően. Az állampapír biztonságos befektetési forma, hiszen ez nem más, mint a magyar állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Ebben az esetben az államnak kölcsönadott pénzünkért cserébe kapjuk a kamatot, ami esetenként infláció feletti is lehet. Aztán ott vannak a részvények, amiket megvásárolva, voltaképpen az adott vállalat résztulajdonosaivá válunk, aminek a profitjából részesedhetünk.

A részvény tovább is adható és ha drágábban adjuk el, mint amennyiért megvettük, hozamunk termelődik. Mindig az aktuális árfolyam szabja meg, hogy mennyiért lehet megvenni, majd eladni a részvényeket. Továbbá, a vállalati kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, aminek fogalma azt takarja, hogyha egy vállalatnak forrásbevonásra van szüksége, akkor kötvényt bocsáthat ki, vagyis egy adott összegért cserébe, meghatározott időn belül meghatározott kamatot fizet. A befektetési alapokhoz befektetési jegy vásárlásával lehet csatlakozni.

Minden jegy lényegében egy értékpapír-csomagot takar, ami az alap befektetési stratégiájától függően, állhat kötvényekből, részvényekből, állampapírokból, származtatott ügyletekből stb. A befektetési alapoknak egy passzívan kezelt típusa az indexkövető alap, vagyis az ETF. Ez valamelyik tőzsdei index teljesítményét képezi le. Nagy előnye, hogy alacsony a költsége. A portálon olvashatunk egyéb befektetési lehetőségekről is, mint például a megtakarításos életbiztosítás, a TBSZ számla, a befektetési arany és még sorolhatnánk.