Naponta kínzó izomfájdalom a lábban?

A lábban jelentkező fájdalom az egyik legkellemetlenebb minden sérülés között, hiszen míg a karunkat vagy kezünket legalább részben tudjuk tehermentesíteni egy-egy sérülés után, addig a lábunkat nem, legalábbis anélkül nem, hogy szabadságot ne vennénk ki. Az izomfájdalom a lábban számos problémára utalhat, az egyik leggyakoribb azonban a bokarándulás.

Izomfájdalom a lábban
Izomfájdalom a lábban

Ez a probléma nem más, mint a bokaízület szalagjainak sérülése, amihez elég egy rossz mozdulat, és utána hetekig nehezünkre esik a mozgás miatta. Az izomfájdalom a lábban természetesen kezelhető bokasérülés esetén is, először azonban meg kell róla bizonyosodnunk, hogy tényleg rándulás áll a háttérben. Ennek érdekében érdemes orvoshoz fordulni, aki a rándulás súlyosságától függően ajánl majd kezelési módszert.

Az izomfájdalom a lábban sohasem egyszerű dolog, mindig fontos, hogy komolyan vegyük az ilyen gondokat. Hosszútávon a kezeletlen izomfájdalom a lábban szövődményekhez is vezet. Ahhoz, hogy az izomfájdalom a lábban teljesen elmúljon, fontos, hogy akkor is csak lassan és fokozatosan vessük alá nagyobb megterhelésnek a lábainkat, ha már úgy érezzük, teljesen helyrejött a sérülés.

Ugyan a kisebb rándulásokat csak pihentetéssel és felpolcolással kezelik, nagyobb gond esetén azonban, akár gipszet is tehetnek a sérült végtagra három hétre. Fontos ez a kezelés, hiszen ha nem hagyunk időt és lehetőséget a bokának a regenerálódásra, a továbbiakban sokkal nagyobb lesz az esélyünk rá, hogy újra megtörténjen a baj.

Ráadásul az izomfájdalom a lábban visszatérő is lehet, ami nagyobb bajra is utalhat, így fontos, hogy ne halogassuk az orvos felkeresését, hiszen a láb betegségei, a helytelen járás hosszútávon a gerincet is megterheli. Így egy apró problémából, életre szóló nehézség és a szabad mozgásban való korlátozottság válhat, ha nem figyelünk oda testünk intő jeleire.

De kezeletlen bokarándulás esetén, akár károsodhat az ideg is, ami visszatérő zsibbadást okozhat, amit csak gyógyszeres kezeléssel lehet enyhíteni. Ahogy az is előfordulhat ilyen típusú problémánál, hogy a bokaízületet ellátó erek elhúzódó görcsöt idéz elő, emiatt romlik a terület vérellátása. Ettől pedig a csont és más szövetek sorvadni kezdhetnek.