Sötét rum a skorbut ellen

Egy hideg téli séta után, mindenkinek jólesik egy kis meleg ital. Lehet ez egy egyszerű tea, forralt bor, de sötét rum is. Mindenki tudja, hogy a rum a matrózok kedvenc itala. Honnan is indult ez a történet?

sötétrumA hajózás kezdetén, amikor a nagy felfedezőutakat tették és több hónapon át hánykolódtak a tengeren, egyszer csak felütötte a fejét egy betegség a matrózok között. Ez egy hiánybetegség volt, a skorbut, amit a hosszú ideig tartó C-vitaminmentes táplálkozás váltott ki a szervezetben.

Miután rájöttek erre, olyan italokat vittek magukkal a tengerészek a hosszú utakra, amelyik tartalmazott C-vitamint. Eleinte sör, majd később sötét rum segítségével küzdöttek a betegség ellen. Onnantól kezdve, a skorbut sokkal kevésbé ütötte fel a fejét a matrózok között, ellentétben a részegséggel.

Ennek megoldására később bevezették a rumadagokat, hogy elejét vegyék a vidám hajózásnak. Érdemes megemlíteni, hogy a sötét rum egy jellegzetesen mély, karakteres ízzel rendelkező ital, amit akár 12 évig is érlelhetnek tölgyfahordókban.