Édesítőszer, mint természetes cukorhelyettesítő

A cukor egyes embereknél különböző egészségügyi problémákat okozhat. Emellett a túlzott cukorfogyasztás gyakran befolyásolja a testalkatot és a testsúlyt. Hasznosabb és teljesen ártalmatlan édesítőszer a speciális cukorpótló.

Ez segít az elfogyasztott cukor mennyiségének korlátozásában. A fogyasztása különösen ajánlott a cukorbetegeknek. De vajon melyik a legjobb édesítőszer? Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Minden anyagnak megvannak a maga jellemzői, előnyei és ellenjavallatai.

Ezért a kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy a kiegészítő biztonságos legyen a fogyasztás szempontjából, minimális részt vegyen a szénhidrátok anyagcseréjében, kellemes legyen az íze és jól bírja a hőkezelést. Minden édesítőszert két kategóriába sorolnak.

Az egyikbe a kalóriatartalmú, természetes, míg a másikba a nem kalóriatartalmú, szintetikus cukorpótlók kerülnek. A kalóriatartalmú édesítőszerek energiaértéke majdnem megegyezik a szacharózéval. Ezek közé tartozik a szorbit, a méz, a fruktóz, a xilit, a stevia és más természetes eredetű adalékanyagok.