Gluténmentes élelmiszerek készítése
A lisztérzékenységben szenvedőknek nagyon oda kell figyeljenek, amikor összeállítják a napi menüjüket. Ugyanis semmi olyan ételt nem fogyaszthatnak, amely búzalisztet is tartalmaz. A gluténmentes élelmiszerek kiváló alternatívát jelentenek ebben az autoimmun betegségben szenvedők számára.
Ugyanis a betegség kialakulásárért egy, a lisztben is megtalálható fehérje, az úgynevezett gliadin a felelős. Ezt a fehérjét mint testidegen anyagot azonosítja a lisztérzékenyek immunrendszere, ezért felveszi a harcot ellene. Ez a folyamat károsítja a bélnyálkahártyát, és megakadályozza a hasznos tápanyagok felszívódását.
A gluténmentes élelmiszerek azonban nem tartalmaznak gliadint. Ugyanis többnyire nem búzalisztet használnak az élelmiszerek készítése során. Lisztet nagyon sok növényből elő lehet állítani. Ezek mind megfelelnek a búzaliszt helyettesítésére az ételek készítésénél.
A gluténmentes élelmiszerek igen egészségesek. Így nem csak azoknak ajánlott a fogyasztása, akik lisztérzékenységben szenvednek. A fogyni vágyók és az egészséges életmódot folytatók is bátran használhatják ezeket a különleges készítményeket.